HISTORISCHE WANDELING (dit is de standaard wandeling)

Een verkenningstocht door het oude centrum van Schoonhoven. U ziet fraaie oude woonhuizen en monumentale gebouwen, zoals de Grote – of Barholomeus kerk, het Stadhuis, het Stadskorenpakhuis en het Doelenhuis. Uw aandacht wordt gevestigd op de overblijfselen van de vestingwerken waaronder resten van de middeleeuwse stadsmuur en de Veerpoort. En ook het ambacht waaraan Schoonhoven haar naam als Zilverstad ontleent zal niet onbesproken blijven. Zelfs mensen die Schoonhoven denken te kennen zullen verrast worden door nieuwe aspecten en zeker door de verhalen.

  • Duur van de wandeling ca. 1 uur
Meer over deze wandeling…

VESTINGWANDELING

Schoonhoven was 150 jaar een vesting in de Oude Hollandse Waterlinie. Schoonhoven was vier eeuwen een garnizoensstad. Dit militaire verleden heeft zijn sporen nagelaten in de stad. U wordt op uw wandeling geleid langs restanten van de vroegere vestingwerken, zoals de Veerpoort, de Gracht, Singels en de restanten van een vestingtoren uit de middeleeuwen. Ook wordt uw aandacht gevestigd op de vroegere kazerne en een oude kanonnenloods uit de 19eeeuw.

  • Duur van de wandeling ca. 1 uur
Meer over deze wandeling…

ZILVERWANDELING

Schoonhoven staat bekend als de zilverstad van Nederland. In Schoonhoven is de enige school in Nederland waar een beroepsopleiding gevolgd kan worden voor goud- of zilversmid. In Schoonhoven is het Zilvermuseum gevestigd. Ooit was 40% van de Schoonhovense beroepsbevolking zilversmid en nu telt het zilversmidsgilde van Schoonhoven nog steeds meer dan 40 leden. U wordt gewezen op de typische kenmerken van de oude zilversmidswerkplaatsen, ook wordt uw aandacht gevestigd op de unieke zilversmidswoningen. U kunt tijdens uw wandeling een bezoek brengen aan een zilversmidswerkplaats.

  • Duur van de wandeling 1 tot 1½ uur
Meer over deze wandeling…

WANDELING LANGS KERKEN EN KLOOSTERS

In de Middeleeuwen waren er in Schoonhoven  maar liefst 3 kerken, 5 kloosters, 4 kapellen en een commanderij. Hiervan zijn nog altijd sporen terug te vinden. Ook de strijd tussen Remonstranten en Contraremonstranten heeft in hier in alle heftigheid gewoed en de verschillende scheuringen in de kerken heeft sporen in de stad achter gelaten. Schoonhoven kende ooit een bloeiende joodse gemeenschap. Ook hiervan zijn nog stille getuigen in de stad aanwezig. De gids voert u langs deze gedenkwaardige plekken en vertelt u de verhalen over de verschillende geloofsgroeperingen die elkaar niet konden verdragen, maar toch met elkaar samenleefden in deze stad.

  • Duur van de wandeling 1 tot 1½ uur
Meer over deze wandeling…

WANDELINGEN OP MAAT

Natuurlijk is het mogelijk een stadswandeling aan uw wensen aan te passen. Bij voorbeeld met een onderbreking op een van de gezellige terrasjes in de stad. Of voor een bezoek aan het Stadspark. Ook wel naar de ontwerper Springerpark genoemd. Ook andere wensen kunnen mogelijk worden gehonoreerd. Zoals de plek bezoeken waar een van de voorouders heeft gewoond of gewerkt. Of een onderbreking voor een bezoek aan het Zilvermuseum of Edelambachtshuis.

  • Duur van de wandeling en de kosten zijn afhankelijk van de wensen.